MEMÒRIA
El patrimoni històric i cultural de la ciutat és molt ric i divers: abasta des dels camps de la prehistòria i l’arqueologia, passant per l’evolució urbana i les seues singularitats, fins a arribar als temps més actuals relacionats amb la industrialització i l’arqueologia industrial. La ciutat d’Alcoi és, en aquest sentit, perfectament monumentalitzable o musealitzable. A aquest ric patrimoni s’uneixen dos elements més, restaurats per la Fundació La Llum de les Imatges: el que fou la capella de l’antic asil (o de los pobres en l’argot popular) i l’església de la Mare de Déu, tots dos edificis dessacralitzats.
Aquest departament és conscient de les limitacions pressupostàries i, per això, ha volgut almenys crear algunes partides noves per a poder intervenir mínimament en els diferents fronts que puguen presentar-se, sobretot si sorgeix alguna urgència, com per exemple per al manteniment inicial dels dos edificis esmentats que s’han incorporat al patrimoni municipal.
Per una altra banda, i com que cal proporcionar una seu expositiva als dos BIC immaterials reconeguts, el Tirisiti i la Cavalcada, començarem enguany amb una modesta exposició sobre el tema, de caràcter temporal (de novembre a gener), en l’església de la Mare de Déu, per a complementar l’oferta turisticocultural dels mesos que s’ofereix el Tirisiti. L’experiència d’aquesta iniciativa servirà per a millorar el projecte general.
Per al Museu Arqueològic, una de les institucions de tradició més llarga a Alcoi i de més projecció exterior, s’ha fet un esforç de contenció de la despesa i s’han reduït al mínim aquesta. No obstant això, es troba molt limitat per a realitzar les seues activitats de projecció exterior (que donen rellevància al municipi): publicacions, quaderns didàctics, congressos, jornades de portes obertes, etc. La intenció és que en propers exercicis, si les circumstàncies han millorat, siga dotat una mica millor.
S’ajorna per a propers exercicis la inclusió de partides per a poder adquirir, bé algun element del conjunt del Molinar (declarat BIC), bé alguna casa obrera del barri antic i preparar-la. S’obre una partida per a un possible taller ocupacional. Del Castell de Barxell (BIC), s’ha demanat a la propietat que el cedisca a l’administració per poder buscar finançament públic per a la seua reparació (per exemple, l’1% cultural), sense resultat fins ara.
La confecció del catàleg de béns que cal protegir, impulsada des del departament i –de moment– per tècnics municipals, queda integrada dins les activitats de revisió del PGOU, tot i que pot tenir un tractament o procediment administratiu independent i diferenciat segons la legislació vigent.
Finalment, en aquest exercici començaran els treballs mínims de preparació de la recuperació del refugi del carrer Sant Tomás, que passa al proper exercici, i que servirà de recordatori dels 75 anys dels bombardejos d’Alcoi.
Paco Blay
Regidoria de Patrimoni Històric