Ovidi i el cinema

Portada pel·lícula 'Héctor, el estigma del miedo'. Un film de Carlos Pérez Ferre.

OVIDI MONTLLOR va debutar en el cinema l’any 1974. Va participar en pel·lícules de distints gèneres i va interpretar papers de diferents registres, de guàrdia civil a traficant, de sindicalista a llaurador, de retor a panoli i d’amant a presoner, tots seleccionats amb molta cura per donar varietat als seus personatges.

Va rodar quaranta-tres pel·lícules i cinc curtmetratges entre 1974 i 1992. La primera, Furia española, dirigida en 1974 per Francesc Betriu. Un any després va rodar amb Lola Gaos Furtivos (1975), de José Luis Borau, que va obtenir la Concha de Oro en el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Algunes de les pel·lícules en què també va participar són La oscura historia de la prima Montse (1977), Soldados (1978), La verdad sobre el caso Savolta (1978), La fuga de Segovia (1981), El pico (1983) i Amanece, que no es poco (1988). Va rodar, també, la polèmica La portentosa vida del pare Vicent (1978), amb Albert Boadella i Ángela Molina, sota la direcció de Carles Mira. El dia de la seua estrena a Alcoi, van posar una bomba al Cine Goya. Amb Héctor, el estigma del miedo (1982), de Carles Pérez, va viatjar als festivals de cine de Berlín i Sant Sebastià.

Al llarg de la seua carrera d’actor de cinema va estar a les ordres de directors com José Luis Borau, José Luis Cuerda, Imanol Uribe, Eloy de la Iglesia o Antonio Isasi-Isasmendi, i va compartir cartell amb actors i actrius com Ana Belén, Núria Espert, Fernando Fernán Gómez, Xavier Elorriaga, Ángela Molina, Antonio Resines, Gabino Diego, José Luis López Vázquez o Paco Rabal.

La seua carrera d’actor també es va desenvolupar en l’àmbit de la televisió. Va participar en disset sèries televisives entre 1978 i 1993 que es van emetre a TVE i TV3, quasi sempre sota la direcció de Mercè Vilaret. En concret, va participar en quaranta-set episodis. Entre aquestes sèries és necessari destacar les seues intervencions en Las aventuras de Pepe Carvalho (1986), basada en les novel·les de Manuel Vázquez Montalbán, Querido cabaret (1990) i Una gloria nacional (1993). A més, va participar en els telefilms El verí del teatre (1978) i Els savis de Vilatrista (1992).

Una experiència cinematogràfica desconeguda d’Ovidi Montllor va ser la seua participació en els doblatges. Va treballar amb Toni Mollà en el doblatge de la pel·lícula de Michael Curtiz Casablanca per a Canal 9, i es va encarregar directament del personatge de Sam. Amb tot, va ser rellevat de la seua funció per la direcció de RTVV. Posteriorment, va participar en el doblatge de la telesèrie americana Belleza y poder.

A més, va participar amb Toti Soler component una part de les bandes sonores de les pel·lícules Héctor, el estigma del miedo (1984) i El sistema de Robert Hein (1986), de Luis Aller.